"Toskańskie opowieści ze smakiem",
czyli "Słodkie pieczone kasztany"
Toskania to miejsce moich marzeń. Mimo pobytu we Włoszech nie udało mi się odwiedzić tego magiczego miejsca. Mam jednak nadzieję, że wszystko przede mną. Na razie więc połykam każdą książkę traktującą o tym cudownym regionie.
"Słodkie pieczone kasztany" to opowieść kulinarna z prawdziwym "smakiem", bo nie dość, że przedstawia tajniki włoskiej (mojej ulubionej) kuchni to jeszcze osadzona w toskańskich klimatach. Przeczytałam ją z prawdziwą przyjemnością.
Aleksandra Seghi to Polka mieszkająca w Toskanii od kilkunastu lat, tu znalazła swoje uczucie i założyła rodzinę. Zaraża w książce miłością do tego regionu oraz jego kulinarnych tradycji. Barwnie opowiada o swoich początkach na obcej ziemi, radościach i smutkach, nawet upokorzeniach. Te wszystkie trudy aklimatyzacji rekompensują jej jednak kulinarne doświadczenia. Uczy się kuchni włoskiej uczestnicząc w kursie gotowania, jednak najbardziej od przyjaciół i wymagającej teściowej. Jej opowieści okraszane wspaniałymi przepisami powodują, że ślinka leci na wspomnienie smaku niezliczonych wariacji na temat pasty czy gnochi z serowym sosem. Autorka przybliża nam wiele lokalnych tradycji i uroczystości, oczywiście związanych z jedzeniem, bo innych chyba się w Toskanii nie celebruje. Dzień Kobiet, jakże inny od polskiego. Święto Kasztana, Święto Fasoli, Międzynarodowy Dzień Żywności i wiele wiele innych. Opisy tradycji i miejsc oraz ciekawych ludzi a do tego proste (jak na włoską kuchnię przystało) przepisy wzbogacone pięknymi zdjęciami - wszystko składa się na fascynującą opowieść.
To nie jest klasyczny przewodnik i dlatego jest tak przekonywujący. To fantastyczna literacka opowieść kulinarna, którą czyta sie jednym tchem a przepisy chce się wypróbować już teraz, od zaraz. A po przeczytaniu i zamknięciu oczu marzy się i marzy i marzy.....
Toskania to kolejne miejsce na mojej drogowej mapie, chociażby tylko dlatego by wypróbować smakowicie opisanych w książce pieczonych kasztanów.
"Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem"
Aleksandra Seghi
Świat Książki
Warszawa 2012
s. 234
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz